Hållbar hantering av avloppsslam i ett norrlandsperspektiv

Förväntad nytta

Projektets resultat utgör ett stöd i vägval för slamhantering som utnyttjar resurser på bästa sätt. Valet av lämplig process för slamhantering styrs av möjligheter för avsättning och nyttiggörande av resurser i slammet, liksom de klimateffekter hanteringen resulterar i. Rapportens resultat är till nytta för alla VA-huvudmän i Sverige intresserade av frågan.

Projektsammanfattning

Tillverkning av anläggningsjord eller deponitäckning är huvudsaklig avsättning för avloppsslam i norra Sverige. Spridning på jordbruksmark är en ovanlig eller obefintlig avsättning för avloppsslam i denna del av landet. Avsättning av slam till anläggningsjord kan anses vara ett begränsat utnyttjande av slammets växtnäringsinnehåll, och avsättning till deponitäckning bedöms minska under de närmaste åren.

Viljan att utnyttja resurser i avloppsslam, återföra nyttoämnen till kretsloppet samt hantera slam på ett miljömässigt hållbart sätt finns. Valet av lämplig process för slamhantering styrs av möjligheter för avsättning och nyttiggörande av resurser i slammet, liksom de klimateffekter hanteringen resulterar i. Syftet med projektet är att bidra med underlag inför beslut om framtida alternativ för hantering av slam som produceras i norrländska reningsverk och nyttiggörandet av resurser i det.

Projektet ska genom systemanalys kvantifiera det förväntade klimatavtrycket av hanteringen samt nyttiggörandet av resurser för slamhanteringsalternativen pyrolys, förbränning och tillverkning av anläggningsjord, i syfte är att jämföra och tydliggöra systemalternativens (och slamhanteringens) totala utsläpp av koldioxidekvivalenter. Aktörs- och omvärldsanalys görs för att undersöka möjliga avsättningsmöjligheter för potentiella slamprodukter. Analysen av avsättningsmöjligheter utgår från de olika resurser som finns i avloppsslam och efterfrågan hos olika aktörer.

Projektets resultat utgör ett stöd i vägval för slamhantering som utnyttjar resurser på bästa sätt. Rapportens resultat är till nytta för alla VA-huvudmän i Sverige intresserade av frågan.

Om projektet

Projektnummer:
23-113
Organisation:
RISE Research Institutes of Sweden
Projektledare:
Solveig Johannesdottir

Beviljad finansiering:
678 000 kr
Projektkostnad:
1 347 600 kr
Projektslut:
15 november 2025