-
Medlemsstöd
Medlemsstöd
Dricksvattenteknik
VA-infrastruktur
Avlopp och miljö
Klimat och hållbarhet
Säkerhet och beredskap
Kommunikation och samverkan
Organisation och styrning
-
Utbildning & konferens
-
Forskning
-
Nätverk & medlemskap
-
Om oss
Förekomst och avskiljning av PFAS på svenska reningsverk
Förväntad nytta
Reningsverk utgör en naturlig transportväg av samhällets föroreningar, däribland PFAS ämnen såsom PFOS. Den förväntade nyttan inom projektet är att kunskap avseende PFAS-förekomst och avskiljning på svenska reningsverk kan bidra till att PFOS-utsläpp kan strypas, kontrolleras och minska. Att studera hur PFAS-ämnen flödar är av betydelse för ökade cirkulära vattensystem. När PFAS-ämnen minskar på reningsverk, kan även andra delar i vattenkretsloppet påverkas positivt.
Projektsammanfattning
Per- och polyfluorerade (PFAS) ämnen förekommer i allt större utsträckning i vår natur och i våra vatten. Det är ämnen som bryts ned väldigt långsamt över tid och spridningsvägarna för dessa organiska miljögifter är otaliga. I vårt tidigare projekt som syftade till att kartlägga PFAS på reningsverk och skapa framtida rekommendationer för den svenska VA-branschen, uppskattade vi att närmare 22 kg PFOS/år lämnar reningsverken med utgående slam och vatten. I samma projekt kunde vi också observera att vissa reningsverk påvisade en god till mycket god avskiljning av vissa PFAS-ämnen, från 60 till 80 %, medan andra reningsverk inte påvisade någon avskiljning alls av PFAS.
Eftersom PFAS-ämnen är skadliga redan vid väldigt låga koncentrationer är en avskiljning av PFAS-ämnen vid denna reningsgrad av vikt för vår miljö. Vi vill i detta projekt kartlägga PFAS-förekomst vid fem svenska reningsverk och närmare studera hur de befintliga processerna eventuellt bidrar, eller inte bidrar, till att en viss PFAS-avskiljning sker. Vi vill förstå för vilka PFAS-ämnen som denna avskiljning gäller och i vilken omfattning det sker. Projektet kommer att genomföra fyra provtagningar över ett års tid där riktade och bredspektrum analyser av PFAS ingår. Vi planerar att genomföra provtagning på inkommande och utgående vatten, samt ev. i slamfas, utöver provtagning innan och efter specifika reningsprocesser.
Genom att bättre förstå hur mekanismerna fungerar bakom denna PFAS-avskiljning kan vi på sikt arbeta för att optimera den befintliga processen som i bästa fall kan fungera parallellt med ny teknik som syftar till att utgöra den kvartära reningen på svenska reningsverk i framtiden. Vi hoppas att detta projekt kan generera kunskap som enkelt kan översättas och spridas till andra VA-verksamheter i Sverige för att vi gemensamt kan nå vårt mål med att minska PFAS-spridningen i vårt samhälle.
Om projektet
- Projektnummer:
- 23-102
- Organisation:
- IVL Svenska Miljöinstitutet AB
- Projektledare:
- Linda Önnby
- Beviljad finansiering:
- 820 000 kr
- Projektkostnad:
- 2 126 050 kr
- Projektslut:
- 30 september 2025