-
Medlemsstöd
Medlemsstöd
Dricksvattenteknik
VA-infrastruktur
Avlopp och miljö
Klimat och hållbarhet
Säkerhet och beredskap
Kommunikation och samverkan
Organisation och styrning
-
Utbildning & konferens
-
Forskning
-
Nätverk & medlemskap
-
Om oss
En djupdykning i styrstrategier för minskade N2O-emissioner
Förväntad nytta
Förväntad nytta innefattar en SVU-rapport som adresserar minskning av lustgasemissioner från svenska reningsverk. Ett vetenskapligt manuskript kommer också att publiceras. Resultaten sprids genom webbinarier, presentationer på nationella och internationella konferenser som Svenskt Vatten och ICA. Projektet innefattar även projektinterna workshops och möten med internationella experter och företag, vilket breddar och fördjupar kunskapsutbytet.
Projektsammanfattning
Projektet syftar till att kartlägga och analysera praktiska strategier för att minska utsläppen av lustgas (N2O) från svenska reningsverk. Lustgas är en kraftig växthusgas och har en avsevärd påverkan på klimatet samt bryter ner ozonskiktet. En minskning av dessa utsläpp är därmed av högsta prioritet.
Framstående forskning visar på en komplexitet i hanteringen av lustgasutsläpp. Det är svårt att föreslå en ”en-storlek-passar-alla” lösning eftersom varje reningsverk har unika egenskaper och förutsättningar. Projektet kommer därför att genomföra en omfattande litteraturgenomgång och internationella samarbeten för att identifiera de mest lovande strategierna för att minska lustgasutsläppen.
Målet är att samla praktiska insikter och förståelse genom befintlig kunskap och nya analyser. Detta kommer att dokumenteras i en SVU-rapport och ett vetenskapligt manuskript. Kunskapsspridning kommer också att ske genom webbinarier och presentationer på nationella och internationella konferenser.
Fyra arbetspaket har identifierats: 1) Litteraturgenomgång, 2) Internationellt kunskapsutbyte, 3) Syntes och praktisk implementering och 4) Kunskapsspridning och kommunikation.
Projektet leds av forskare från IVL Svenska Miljöinstitutet och innefattar en bred projektgrupp från reningsverk, akademi och branschexperter, både nationellt och internationellt. Målet är att projektets resultat kommer att bidra till att minska den klimatpåverkan som reningsverken har, inte bara i Sverige utan även globalt.
Om projektet
- Projektnummer:
- 23-109
- Organisation:
- IVL Svenska Miljöinstitutet
- Projektledare:
- Sina Borzooei
- Beviljad finansiering:
- 420 000 kr
- Projektkostnad:
- 462 000 kr
- Projektslut:
- 1 januari 2026