Klor i dricksvattnet - Svenskt Vatten Hoppa till huvudinnehåll

Klor i dricksvattnet

Ibland måste dricksvatten kloreras för att rena vattnet från eventuella smittämnen och säkerställa att dricksvattnet följer Livsmedelsverkets högt ställda kvalitetskriterier.

Klor i mycket små mängder används som desinfektionsmedel vid produktionen av dricksvatten. Kloret tar bort eventuella smittämnen och kan i vissa fall ge vattnet en svag klorsmak eller lukt.

I stället för desinfektion med klor kan ultraviolett ljus eller ozon användas, men inget av dessa medel har någon kvarstående effekt ute i vattenledningarna. När det finns risk att bakterier kan växa och föröka sig på väg till din kran måste dricksvattnet desinfekteras med klor eller kloramin.

I regel kloreras allt ytvatten, men bara hälften av grundvattnet. I Sverige tillsätts en bråkdel av den klormängd som används i dricksvattnet i de flesta andra länder. Det finns inga belägg för att klor i så låga doser skulle kunna påverka hälsan på något negativt sätt. Flera vattenverk försöker ändå minska klortillsatsen genom att ta till sig ny kunskap och teknik.

Överkänslighet mot klor

En del människor är överkänsliga mot klor. Det finns ett enkelt sätt att bli av med klor i sitt kranvatten. Om man tillsätter en knivsudd askorbinsyra per liter vatten avkloreras vattnet omedelbart. Askorbinsyra är C-vitamin och finns att köpa som pulver på apotek eller i livsmedelsaffär.