Hoppa till huvudinnehåll

Världsvattendagen

I samband med Världsvattendagen den 22 mars genomför Svenskt Vatten årligen en Kretsloppstävling. Alla klasser i åk 4-9 kan vara med och lära sig om vattnets kretslopp och hur de själva påverkar vattnet.

Vet du att vi dricker samma vatten som dinosaurierna drack och som vikingarna seglade i? Det kommer inget nytt vatten. Därför är det viktigt att vi tar hand om det vatten som vi har.

Världsvattendagen infaller den 22 mars varje år. Det är en FN-dag som uppmärksammar de vattenutmaningar som världen står inför.

Kretsloppstävlingen

Inför Världsvattendagen har Svenskt Vatten sedan 2014 arrangerat Kretsloppstävlingen där klassen kan vinna pengar till klasskassan genom att gestalta sitt lokala kretslopp. Tävlingen vänder sig till åk 4-6 och åk 7-9.

Inspirerande utbildningsmaterial

Som hjälp i Kretsloppstävlingen eller stöd i undervisningen kring vatten i framförallt åk 4-6 har Svenskt Vatten tagit fram ett inspirerande utbildningsmaterial där klassen får svar på frågor som:

  • Varifrån kommer ditt kranvatten
  • Vad är en vattentäkt?
  • Hur renas vattnet som vi använt?
  • Vad är det ok att spola ner?

Materialet omfattar lektionsplanering och utbildningsmaterial, vattenexperiment och en frågequiz med facit. Självklart går det lika bra att använda materialet hemma.