Hoppa till huvudinnehåll

Nästa Biltvättarhelg är 27-28 april 2019

Vår miljö och vårt vatten betalar ett högt pris för varje fultvätt som görs och därför är det viktigt att du tvättar bilen rätt. Ta bilen till en biltvätt!

#Biltvättarhelgen startades av Svenskt Vatten 2014 för att uppmärksamma och inspirera allmänheten till att tvätta bilen rätt och därmed bidra till en stor miljöinsats. Inspireras av exempel från tidigare års kampanjer , då Svenskt Vatten tillsammans med sina medlemmar, har spridit budskap om hur man tvättar rätt och slutar fultvätta.

Dela filmklipp om biltvätt (Youtube):Välj biltvätten istället
Myter om biltvätt: Myt #1, Myt#2, Myt #3, Myt #4, Myt #5


Det finns 4 727 288 personbilar i trafik i Sverige och totalt tvättar vi svenskar bilen över 30 miljoner gånger per år. Hela 20 miljoner av dessa biltvättar sker direkt på gatan. Det innebär att en stor mängd svårnedbrytbara ämnen rinner rakt ut i våra vattendrag, sjöar och hav. Ämnen som olja, giftiga tungmetallar och asfaltsrester. Dessa ämnen är skadliga både för människor och miljön.

Genom att alltid välja biltvätten kan du på ett enkelt sätt göra en stor insats för vår miljö och vårt vatten. 

Vi har genomfört stora biltvättarhelgen i slutet på april, men självklart är det viktigt att du tvättar rätt alla dagar året runt. Undvik också att avfetta bilen medan du köar till tvätten, all den smutsen rinner till gatubrunnen och ofta orenad ut i naturen.

#biltvättarhelgen