Hoppa till huvudinnehåll

”Silverläckan” har fått fart på klädbranschen

I höstas publicerade Svenskt Vatten ”Silverläckan”, en rapport om sportkläder som behandlats med silver. Sedan dess har det varit fullt pådrag.
- Ja, gensvaret har varit otroligt stort. Det är fantastiskt glädjande, säger Anders Finnson, miljöexpert på Svenskt Vatten.

På kort tid har rapporten resulterat i en rad åtgärder. Bland annat har Kemikalieinspektionen inlett en utredning av butiker som slarvar med märkningen av kläder som behandlats med biocider. I Svenskt Vattens rapport nämns tre butiker: Fitnessbutiken.se, Addnature och Adidas.

Svenskt Vatten har i ett brev till svenska sportkedjor uppmanat dem att fasa ut kläder som behandlats med silver.

- Vi behöver hjälp från klädbranschen för att bli av med silvret. Det är positivt att så många av dem är beredda att lyssna på oss, säger Anders Finnson.

Flera butiker har svarat att de redan har börjat eller planerar att fasa ut kläder med silver. De butikerna är Fitnessbutiken.se, Haglöfs, Stadium, Peak Performance och Addnature.

Däremot har Adidas – hittills – svarat att de kommer att fortsätta sälja kläder med giftigt silver trots stort läckage till miljön.

"Silverläckan” har väckt stor uppmärksamhet internationellt. I EU har Europeiska vattenbolagens organisation EurEau tagit ett initiativ och skrivit till kommissionen angående märkning av biocidbehandlade kläder.

Här kan du lästa mer.