SVU-rapport 2024-14 - Svenskt Vatten Hoppa till huvudinnehåll

SVU-rapport 2024-14

Nya egna SVU-rapporter informeras om och är tillgängliga endast för medlemmar under de tre första månaderna genom länk som skickas ut i e-post. Efter tre månader blir rapporterna fritt tillgängliga för alla. Medlemmar, företagspartner och icke-medlemmar som anmält sig till SVUs sändlistor får då rapportinformation och länk genom Newsdesk.

Rapportnr: 2024-14
Tyngd
: 2,5 MB
Publicerad: 2024-08-26
Totalt antal sidor: 37
Område: Dricksvatten & hälsa

Titel: Leveranssäkerhetsanalys för dricksvattensystem. För utvärdering av risker och nyttan med åtgärder.
Författare: Andreas Lindhe, Chalmers tekniska högskola och DRICKS

Sökord: Leveranssäkerhetsanalys, dricksvatten, risk, åtgärder
Keywords: Water supply security, drinking water, risk, measures

Sammandrag: God leveranssäkerhet är en viktig del av en tillförlitlig och säker dricksvattenförsörjning. Det innebär att avbrotten i leveransen ska vara sällsynta och kortvariga. I rapporten presenteras en metod som är utvecklad för att analysera leveranssäkerheten i dricksvattensystem. Metoden bygger på att tänkbara felhändelser identifieras, och den gör det möjligt att kvantifiera risken samt modellera effekten av möjliga åtgärder. Rapporten är en del av projektet Stärkt vattenförsörjning för Göteborgsregionen (SVAR).

Sammanfattning: Med leveranssäkerhet menas förmågan att leverera dricksvatten i tillräcklig mängd och utan avbrott. I Sverige finns det inga lagkrav som specificerar vilken leveranssäkerhet som behöver uppnås i dricksvattensystemen, utan det ligger på de ansvariga för respektive system att avgöra. Det här kan vara en bidragande orsak till att det finns få etablerade metoder för att analysera och kvantifiera leveranssäkerheten.

Den metod för leveranssäkerhetsanalys som presenteras i rapporten innefattar en systematisk genomgång av dricksvattensystemets olika delar och att händelser identifieras som enskilt eller i kombination med andra händelser kan leda till avbrott i dricksvattenförsörjningen. Baserat på de identifierade händelserna och information om hur systemet fungerar byggs en så kallad felträdsmodell upp som gör det möjligt att beräkna en avbrottsrisk och modellera effekten av åtgärder. Risken kvantifieras och uttrycks som den förväntade avbrottstiden per person och år. Indata till beräkningarna utgörs av de ingående händelsernas frekvens, varaktighet och konsekvens i form av hur många som drabbas vid ett leveransavbrott.

Eftersom risken kvantifieras blir det tydligt hur mycket den kan reduceras med hjälp av olika åtgärder samt hur ett ökat dricksvattenbehov och andra förändringar påverkar risken. Genom att presentera åtgärdernas kostnader tillsammans med den beräknade riskreduktionen erhålls ytterligare underlag för att väga respektive åtgärds nytta mot dess kostnad.

Leveranssäkerheten kan variera mycket mellan olika kommuner beroende på de lokala förutsättningarna. Generellt kan sägas att god leveranssäkerhet kräver redundans i systemets alla delar. Det betyder att det till exempel ska finnas dubbla pumpar i en pumpstation eller mer än en vattentäkt. Såväl råvattenförsörjning, beredning och distribution behöver således säkerställas. Hur redundans bäst uppnås kan dock skilja sig åt mellan olika kommuner. Resultaten och erfarenheterna som presenteras i rapporten är baserade på de leveranssäkerhetsanalyser som genomförts tillsammans med kommunerna i Göteborgsregionen. Flera av regionens kommuner är på olika sätt beroende av varandra och det finns därför ett behov av att analysera leveranssäkerheten tillsammans. Genom att modellera flera områden eller kommuner i en leveranssäkerhetsanalys går det att visa hur åtgärder i en kommun kan vara till nytta även för andra och vilken effekt gemensamma åtgärder har.

Processen att genomföra en leveranssäkerhetsanalys är värdefull i sig då den bidrar till kunskapsutbyte mellan de personer som deltar och ofta skapar nya insikter om systemets svagheter. Även om syftet med denna rapport är att beskriva en specifik metod är förhoppningen att den framför allt ska ge inspiration till ett riskbaserat arbete med leveranssäkerhetsfrågor oavsett vilken metod som används.