Hoppa till huvudinnehåll

SVU-rapport 2018-05

Nya egna SVU-rapporter informeras om och är tillgängliga endast för medlemmar under de tre första månaderna genom länk som skickas ut i e-post. Efter tre månader blir rapporterna fritt tillgängliga för alla. Medlemmar, företagsabonnenter och icke-medlemmar som anmält sig till SVUs sändlistor får då rapportinformation och länk genom Newsdesk.

Rapportnr: 2018-05
Tyngd
: 7 MB
Publicerad: 2018-03-09
Totalt antal sidor: 292
Område: Organisation & ekonomi

TitelResultatrapport för VASS Reningsverk 2016
Författare: Peter Balmér

Sökord: Nyckeltal, avloppsreningsverk, belastning, utsläpp, energianvändning, kemikalieanvändning, personal, driftkostnader
Keywords: Performance indicators, WWTP, loadings, sludge production, sludge quality, energy use, consumption of chemicals, personnel, operation costs

Sammandrag: Rapporten sammanfattar resultaten från Svenskt Vattens undersökning VASS Reningsverk för år 2016. Den redovisar nyckeltal för 471 svenska reningsverk när det gäller områden som tillrinning, utsläpp, slamkvalitet, energi, kemikalier, personal och driftkostnader.

Sammanfattning: VASS Reningsverk är en frivillig undersökning som är öppen för alla VA-organisationer. Syftet är att VA-organisationerna ska få mer kunskap om sina reningsverk och kunna följa utvecklingen mellan olika år. De ska också få möjlighet att jämföra kostnader, prestationer och resursförbrukning med andra reningsverk genom att VASS Reningsverk beräknar nyckeltal för olika aspekter av verksamheten. Ett nyckeltal är en storhet som anger en prestation eller resursåtgång i förhållande till en basenhet, till exempel energianvändning per ansluten person och år. Som basenhet i rapporten används oftast antalet anslutna personekvivalenter, som är antalet anslutna personer med tillägg för belastning från industrier och andra verksamheter.

Undersökningen har genomförts för andra året i rad. Svenskt Vatten har med statistiksystemet VASS samlat in data, och VA-strategi Peter Balmér AB har sammanställt och bearbetat materialet. De VA-organisationer som har deltagit motsvarar 87 procent av de anslutna till svenska reningsverk.

Rapporten innehåller ett antal tabellbilagor och diagram som redovisar nyckeltal inom följande kategorier:

  • Anslutningsförhållanden
  • Hydraulisk belastning
  • Belastning med fosfor, kväve och organiskt material
  • Utsläpp
  • Energianvändning och energiproduktion
  • Kemikalieförbrukning
  • Personalanvändning
  • Kostnader och intäkter

Av resultaten kan nämnas att elenergianvändningen har minskat markant sedan 2011, och att utsläppen har minskat sedan år 2014 då Statistiska Centralbyrån gjorde sin senaste sammanställning.

Nyckeltal är ett värdefullt verktyg för att göra jämförelser mellan reningsverk, men då måste man tänka på att verken är olika utformade och har olika förutsättningar. Som hjälp vid jämförelser finns därför verkens utformning och driftsätt sammanställda i en särskild bilaga i rapporten. Det är också viktigt att komma ihåg att jämförelser av nyckeltal inte är detsamma som benchmarking. För att göra en verklig benchmarking behöver driftansvariga från liknande reningsverk träffas och jämföra sina nyckeltal.

Undersökningen VASS Reningsverk kommer från och med 2018 att genomföras vartannat år.

Tipsrapportlista