
Sverige närmar sig åtal i EU-domstolen
EU-kommissionen lämnade i förra veckan ett s.k. motiverat yttrande om överträdelser av EU:s avloppsdirektiv. Det ska Sverige besvara inom två månader. Ett sådant utgör kommissionens sista steg innan åtal i EU-domstolen. Skulle Sverige fällas kan det blir höga böter för staten att betala till EU.
Vi informerade om detta senast inför ett möte med miljöministern. De allvarligaste bristerna beror på att de kommunala avloppsreningsverken har investerat enligt svensk lagstiftning från 1994, vilken kommissionen nu anser vara felaktig. Det tar tid och blir dyrt för beröra kommuner att göra om investeringar. Andra brister rör tolkning och tillämpning av reglerna och i något fall har tyvärr inte kontroll- och utsläppskrav följts. Vare sig statlig vägledning, tillsyn eller rapportering har fungerat. Naturvårdsverket har de senaste åren börjat återta kommandot, vilket Svenskt Vatten stödjer.
Kommissionen pekar nu på 20 svenska orter som de anser inte följer avloppsdirektivets krav. Dessa är Malung/Tandådalen, Tänndalen, Funäsdalen, Smedjebacken, Pajala, Lycksele, Åsele, Gnesta, Robertsfors, Mockfjärd, Malå, Boden, Habo, Ödeshög, Mariefred, Skoghall, Töreboda, Borås, Tidaholm och Tingsryd. De flesta genomför åtgärder eller söker tillstånd för sådana medan några redan har hunnit åtgärda så att de klarar kraven.
Här är EU-kommissionens motiverade yttrande.