Vinnare Kretsloppstävlingen 2016 - Svenskt Vatten Hoppa till huvudinnehåll

Vinnare Kretsloppstävlingen 2016

För tredje året i rad har Svenskt Vatten tillsammans med våra medlemmar arrangerat Kretsloppstävlingen för årskurs 4-6 och 7-9. Idag presenteras vinnarna!

Klasserna som är med i tävlingen lär sig om vattnets kretslopp; från vattentäkt till kran och tillbaks till naturen. De gestaltar sitt lokala kretslopp på valfritt sätt. Förutom ära och berömmelse står pengar till klasskassan på spel. I årets Kretsloppstävling deltog 106 klasser.

– Vi har fått in otroligt fina bidrag med en enorm detaljrikedom. En stor del av bidragen visar inte bara upp en förståelse för vattnets kretslopp utan väver också in andra skolämnen och tar sig kreativa utryck på en mängd olika sätt, från att eleverna själva personifierat vattnet till böcker som ”Ulla Urins fantastiska resa” och att hela samhällen som byggts upp i klassrummen, säger Linda Bühlmann, projektledare för kranvattentävlingen 2016, Svenskt Vatten.

Kategori årskurs 4-6

1:a pris – 10 000 kronor till klasskassan
Vinnare: klass 4, Töcksfors skola, Årjäng
Juryns motivering: På ett kul, inspirerande och kreativt sätt har klassen tolkat kretsloppet och ett extra plus för att de har kombinerat rörelse, kunskap och glädje.

2:a pris – 6 000 kronor till klasskassan
Klass 6a, 6b, 6c, Bergvretenskolan, Enköping
Juryns motivering: Kreativt och inspirerande sätt att beskriva vattnets kretslopp genom varsin bok. ”Ulla Urins fantastiska resa” och alla de andra inbjuder verkligen till läsning. Pedagogiskt, roligt och bra!

3:e pris – 4 000 kronor till klasskassan
Klass 5-6, Nikkala skola, Haparanda
Juryns motivering: En snygg, tydlig och pedagogisk beskrivning av vattnets kretslopp som väcker nyfikenhet att läsa allt och lära mer om varje detalj. Bra jobbat!

Kategori åk 7-9

1:a pris – 10 000 kronor till klasskassan
Vinnare: klass 7-9 G, Ektorpsskolan, Norrköping
Juryns motivering: Tavlan visar på ett tydligt och fyndigt sätt vattnets kretslopp både ur ett lokalt och globalt perspektiv. Inramningen av den östgötska jordgloben med hur vattnets kretslopp ser ut är riktigt bra.

2:a pris – 6 000 kronor till klasskassan
Klass 8A, Slottsskolan, Vingåker
Juryns motivering: Med en tydlig modell och med konstnärlig skärpa visar det här bidraget hur vattnets kretslopp enkelt kan förklaras.

3:e pris – 4 000 kronor till klasskassan
Klass 7cde, Eriksdalsskolan, Stockholm
Juryns motivering: Kreativt och inspirerande att genom textiltryck förklara delar av vattnets kretslopp. Spännande att kombinera bild med teknik. Mer sånt!

Se alla bidrag på Kretsloppstävlingens kampanjsida.