Hoppa till huvudinnehåll

Möt Svenskt Vattens nya jurister: Sarah Berwick

Ett brinnande engagemang för miljöfrågor, erfarenhet av EU-rätt och en önskan om att fördjupa sig i vattenfrågan, det är ett axplock av vad vi kan hitta i Sarah Berwicks verktygslåda. Den 1 december ansluter hon till Svenskt Vatten som en av två nya jurister. Närmast kommer hon från Miljödepartementet där hon varit anställd i 8,5 år i olika roller.

– Miljöprövning är något av min specialitet, men jag har även jobbat lite med vatten, klimatfrågor, kärnteknisk verksamhet – jag är van vid att rycka in där det behövs, säger Sarah Berwick.

Under hösten har Svenskt Vatten rekryterat två nya jurister och glädjande nog får vi ett nytt team på plats inom kort. I slutet av november börjar Maria Holmgren sin anställning hos oss och någon vecka senare, den 1 december, ansluter även Sarah Berwick till denna nybildade duo. Inför starten i december pratade vi med Sarah om hennes väg till Svenskt Vatten och frågorna som kittlar lite extra. 

– Jag brinner för miljöfrågor och tycker att miljörätten är det mest spännande rättsområdet, rollen på Svenskt Vatten blir en bra fortsättning för det engagemanget, säger hon. 

Även fritiden präglas av det starka intresset för miljö och natur. 

– Ett stort intresse jag har är trädgård. Jag tycker det är väldigt roligt att odla och lära mig hur det fungerar – dels det teoretiska, dels det praktiska som att få plantera, beskära och fixa. 

Intresse för de EU-rättsliga frågorna

De senaste åren har Sarah spenderat på Miljödepartementet där hon arbetat brett i många olika roller, senast på rättssekretariatet där hon varit rättsligt stöd till departementets enheter.  Genomgående har EU-rätt ingått i Sarahs arbetsuppgifter och tack vare dessa erfarenheter har hon förståelse för den frustration dessa processer kan orsaka. 

– Det är ett omfattande och komplext regelverk som har stor påverkan på den nationella rätten samtidigt som det kan vara svårt att överblicka, säger hon. 

Eftersom den svenska lagstiftningen, särskilt på miljöområdet, i hög utsträckning påverkas av EU-rätthoppas Sarah att hennes erfarenhet kan vara till nytta och att hon i sin nya roll kan hjälpa till att föra Bryssel närmare våra medlemmar. 

– Beslutsfattandet känns långt borta, men man kan försöka överbrygga det och göra avståndet kortare, säger hon. 

Innan hon började på Miljödepartementet arbetade Sarah på mark- och miljödomstol med framför allt miljömål och mål enligt plan- och bygglagen, ett arbete som hon tror kommer att vara till nytta hos Svenskt Vatten. 

Vill fördjupa sig inom VA-frågan

Att EU-frågor var en del av tjänstebeskrivningen var en aspekt som lockade med rollen som jurist hos Svenskt Vatten. För Sarah var det emellertid något annat som var ännu viktigare med tjänsten hos Svenskt Vatten. 

– Vatten en otroligt viktig samhällsfråga som kommer att bli än viktigare i framtiden. Jag ser fram emot att få fördjupa mig och lära mig mer om vattenfrågan, var de största problemen finns och vilka lösningarna kan vara. Sen ser jag fram emot att höra från medlemmarna om hur juridiken ser ut i praktiken, säger hon. 

Sarah Berwick börjar sin anställning hos oss på Svenskt Vatten den 1 december. Vi hälsar henne varmt välkommen och ser fram emot att ta emot hennes hjälp med både EU-rättsliga frågor och trädgårdsodling!