Hoppa till huvudinnehåll

Möt Svenskt Vattens nya jurister: Maria Holmgren

I slutet av november ansluter Maria Holmgren till Svenskt Vatten som en av våra två nya jurister. Rollen passar henne både utifrån arbetsmässiga erfarenheter och personliga intressen.

– Jag älskar naturen och vill göra något för att bidra till ett mer hållbart samhälle. Det behövs fungerande vattentjänster över hela landet. Det är därför jag har sökt mig till Svenskt Vatten, säger Maria.

Maria Holmgren har lång erfarenhet av arbete med juridisk rådgivning inom mark- och miljöjuridik och vattenrättsliga frågor som är relevanta för Svenskt Vattens medlemmar. Hon har till exempel arbetat med ärenden enligt vattentjänstlagen, miljöbalken och plan- och bygglagen. Närmast kommer Maria från en roll som senior förbundsjurist på Villaägarnas Riksförbund, där hon bland annat startade och drev en juristbyrå. Dessförinnan har hon bland annat arbetat som senior jurist på LRF Konsult.

– Jag vill gärna utveckla vårt nationella juridiska medlemsnätverk. Eftersom VA-organisationerna är spridda över landet behövs ett pålitligt nätverk. Jag har själv arbetat inom en organisation med 130 kontor på olika orter i Sverige och varit engagerad i nätverken där. Utifrån det vet jag hur viktigt det är att ha bra kontakter för frågor i vardagen men även att få rätt kompetensutveckling genom till exempel utbildningar och erfarenhetsutbyten, säger hon.

Intresse för stadsplanering, medlemssamverkan och samhällsutveckling

Redan under juristutbildningen intresserade Maria sig för fastigheter och stadsplanering. Detta intresse tog hon med sig in i arbetslivet. 

– Jag började min juristbana på Stadsbyggnadskontoret i Stockholm, och har alltid haft en varm känsla för den kommunala sektorn. 

Genom tjänsten på Svenskt Vatten får Maria nytta av sin bakgrund inom olika branscher – kommunalt, statligt och inom domstolsväsendet, privata sektorn och intresseorganisation. Drivkraften för den nya tjänsten tar avstamp i dessa erfarenheter. Maria ser fram emot att utgå från ett centralt perspektiv och verka för Svenskt Vattens medlemmar. Samtidigt får hon möjlighet att driva utvecklingen mot ett hållbart samhälle.

–  Samarbetet med medlemmarna, medarbetarna på Svenskt Vatten och min nya roll känns som fantastiska förutsättningar för att kunna bidra framåt, säger hon.