-
Medlemsstöd
Medlemsstöd
Dricksvattenteknik
VA-infrastruktur
Avlopp och miljö
Klimat och hållbarhet
Säkerhet och beredskap
Kommunikation och samverkan
Organisation och styrning
-
Utbildning & konferens
-
Forskning
-
Nätverk & medlemskap
-
Om oss
Utsläppskontroll markbaserade avloppsanläggningar över 50pe
Förväntad nytta
Vägledning för utsläppskontroll av har efterfrågats av VA-organisationer, kommunala och regionala miljömyndigheter och Naturvårdsverket. Projektet syftar till att ta fram metodik för utsläppsmätning för markbaserade anläggningar och ge ett sammanvägt förslag på utsläppskontroll – vilket kan användas som underlag till en vägledning. Avsikten är att metodiken som tas fram ska accepteras av tillsynsmyndigheterna samtidigt som den ska vara rimlig med avseende på arbetsinsats för VA-organisationerna.
Projektsammanfattning
Med markbaserad teknik kan robust och kostnadseffektiv avloppsvattenrening uppnås i glesbygd där det ofta finns ett behov att hitta lösningar som kan uppnå stabil rening av organiskt material och bakterier med begränsade ekonomiska resurser. Idag saknas dock vägledning för utsläppskontroll av markbaserade anläggningar. EU:s avloppsdirektiv har nyligen utvärderats, och en av de frågor som lyfts i utvärderingen handlar om behov av reningskrav för mindre tätbebyggelser. Inför en ev. revidering av avloppsdirektivet kan det därför vara viktigt att ta fram underlag som visar att markbaserade anläggningar kan ge goda reningsresultat och att de kan kontrolleras.
Förslag på utsläppskontroll för markbaserade anläggningar över 50 pe har nyligen tagits fram inom SVU-projekt 18-120. Förslaget behöver dock utvecklas och utvärderas. Målen med den ansökta studien är att 1) beskriva metodik för att mäta utsläpp från markbaserade anläggningar för olika kategorier av anläggningar, 2) ge rekommendationer kring utsläppskontroll för olika kategorier av anläggningar, 3) ge förslag på olika beräkningsmetoder/datamodeller för att ge en säkrare bild av utsläpp samt beskriv under vilka förutsättningar olika metoder fungerar och 4) beskriva andra typer av metoder som skulle kunna användas för utsläppskontroll (t.ex. mätning direkt i anläggningen), och under vilka förutsättningar dessa passar samt dess för- och nackdelar.
Projektet kommer att sammanställa kunskap och erfarenheter från seminarier, litteraturstudier och intervjuer med sakkunniga inom bl.a. VA-organisationer, kommunala miljömyndigheter, myndigheter och tillverkande industri. Fältundersökning kommer att utföras för att studera exempel på metoder för utsläppsmätning i syfte att få större kunskap om utmaningar som kan uppstå. I projektets referensgrupp ingår deltagare från VA-organisationer, kommunala miljömyndigheter, vattenvårdsförbund, Naturvårdsverket, Havs- och vattenmyndigheten, SGU, VA-guiden och tillverkande industri.
Om projektet
- Projektnummer:
- 20-123
- Organisation:
- RISE Research Institutes of Sweden
- Projektledare:
- Elin Ulinder
- Beviljad finansiering:
- 477 170 kr
- Projektkostnad:
- 1 081 970 kr
- Projektslut:
- 28 februari 2025