Hoppa till huvudinnehåll

Senaste nyheterna från Svenskt Vatten

 

 • Riksrevisionen kritiserar Naturvårdsverkets vägledning

  Svenskt Vatten delar kritiken mot vägledningen om miljöbalken och Naturvårdsverket för brister i råd- och stödverksamheten. Myndigheterna och tillsynsvägledningens innehåll lever enligt Riksrevisionen inte upp till förväntningarna.

 • Välkomna till Rörnät och Klimat 2019, Göteborg – anmälan är öppen!

  Svenskt Vatten arrangerar "Rörnät och Klimat 2019", 26-27 mars 2019, Gothia Towers, Göteborg. Detta blir det 9:e årets Rörnät och klimat-konferens.

 • Säkerhetsnätverk inom VA bildat

  För en tid sedan gick Svenskt Vatten ut med en efterlysning av personer som skulle vilja medverka i ett nätverk för säkerhetsansvariga. Intresset var stort från såväl små som stora medlemsorganisationer och den 4 december 2018 genomfördes nätverkets första träff på Svenskt Vattens kontor i Alvik i Stockholm.

 • Nytt vattenverk tryggar vattenförsörjningen i Örnsköldsvik

  Ur Vattenmagasinet nr 2 2018. I slutet av 2018 startar bygget av Örnsköldsviks största och modernaste vattenverk. Bakgrunden är att vattenförsörjningen behöver säkras inför framtiden. Det nya vattenverket GerBy beräknas stå klart år 2020 och ska se till att rent vatten fortsätter att nå kunderna lång tid framöver.

 • Reningsverken tar bort 99% av mikroplasten från avloppsvattnet

  En ny rapport från Svenskt Vatten Utveckling ökar kunskapen om mikroplast i avloppsvatten, slam och åkermark. Rapporten visar att avloppsreningsverken renar bort 99% av mikroplasten från avloppsvattnet, men av den bortrenade mikroplasten hamnar endast 40% i slammet och det finns mikroplast i åkermark oavsett om den gödslats med slam eller mineralgödsel.

 • Dom väcker frågor om förorenarens betalningsansvar

  Svenskt Vattens miljöjurist Clara Lidberg har skrivit en expertkommentar angående den sk. "potatisdomen" i Eskilstuna.

 • Sverige närmar sig åtal i EU-domstolen

  EU-kommissionen lämnade i förra veckan ett s.k. motiverat yttrande om överträdelser av EU:s avloppsdirektiv. Det ska Sverige besvara inom två månader. Ett sådant utgör kommissionens sista steg innan åtal i EU-domstolen. Skulle Sverige fällas kan det blir höga böter för staten att betala till EU.

 • Brinner du för dagvattenfrågor och klimatanpassning?

  Svenskt Vatten planerar under 2019 att satsa extra på stöd till kommunerna och behöver därför förstärka med en person på deltid under ca 6 månader, med erfarenhet inom dagvatten och klimatanpassning och som vill arbeta nationellt.

 • Arbeta åt Svenskt Vatten – utan att byta jobb

  Expertrollen inom många branscher blir mer och mer komplicerad och utmanande att upprätthålla. Specialistkunskaper blir snabbt föråldrade och kräver ständig påfyllnad från daglig verksamhet, forskning och utveckling.

 • Workshop för företagspartners om klimatanpassad dricksvattenförsörjning

  Svenskt Vatten ordnar en första mindre workshop kring klimatanpassad dricksvattenförsörjning, riktad till våra företagspartners, den 5 februari 2019.