Hoppa till huvudinnehåll

Senaste nyheterna från Svenskt Vatten

 

 • Kapacitetsbrist vanligaste orsaken till bevattningsförbud

  Under sommaren 2018 var det vanligare att kommuner tvingades utfärda bevattningsförbud på grund av kapacitetsbrist i vattenverk och distributionsnät, än att det berodde på brist på råvatten.

 • Eskilstuna betalar dyrt för skydd av dricksvatten

  Eskilstuna kommun har tagit skyddet av sin vattentäkt på allvar. Svenskt Vatten håller med om att den som får sin nyttjanderätt av sin mark påtagligt inskränkt ska få ersättning. Det har även Mark- och miljööverdomstolen nu kommit fram till.

 • Framtidens VA 2.0 – både utmaningar och möjligheter

  VA-teknik vid Luleå tekniska universitet bjuder i samarbete med Dag&Nät och Svenskt Vatten in till en jubileumskonferens 7 – 8 nov 2018 i Luleå för att fira att forskningsämnet officiellt inrättades för 25 år sedan.

 • Apoteken börjar idag informera om diklofenaks miljöpåverkan

  Svenskt Vatten välkomnar beskedet idag från Sveriges Apoteksförening att apoteken kommer att börja informera om diklofenaks miljöpåverkan. Från och med den 3 oktober kommer hyllkantsskyltar att informera om att substansen påverkar miljön negativt och bör användas med eftertanke.

 • Användningen av biogas ökar starkt

  Intresset för biogas fortsätter att öka i Sverige. Ny statistik från Energimyndigheten visar att användningen av biogas gick upp med 30 procent mellan 2016 och 2017. Produktionsökningen under samma period låg på betydligt blygsammare 2,5 procent.

 • Efterlysning av säkerhetsansvariga samt info om möte med Livsmedelsverkets NIS-tillsynsgrupp

  För att möta behovet av erfarenhetsutbyte och vägledning kring säkerhetsfrågor kommer Svenskt Vatten att starta ett nätverk för personer med säkerhetsansvar och/eller behov av mer kunskap om säkerhetsarbete.

 • Återvinningens dag på lördag!

  Den 29 september är det Återvinningens dag och full fart på landets återvinningscentraler. Dagen handlar om att uppmärksamma återvinningens och återbrukets miljövinster.

 • Konferensdatum att ha koll på 2019

  Rörnät och klimat går av stapeln i Göteborg 26-27 mars och Vattenstämman hålls i Örebro 14-15 maj.

 • Tobias Kudermann, Gästrike Vatten, ny medlem i Rörnät och klimat (RÖK)

  Svenskt Vattens kommitté för Rörnät och klimat förstärks med Tobias Kudermann. Tobias är chef för Teknik & Utveckling samt säkerhetsansvarig på Gästrike vatten.

 • Taxestatistiken för 2018 är tillgänglig

  Även för 2018 kan man konstatera att den genomsnittliga taxehöjningen är låg i förhållande till verkliga behov. Dock gör många kommuner mindre höjningar. Endast en tredjedel höjer med mer än 3 %. Mer än fyra av tio låter den vara oförändrad eller sänker den.