Hoppa till huvudinnehåll

Världstoalettdagen 19 nov 2016 #slutafulspola

Aktuellt kampanjmaterial om snusvanor och fulspolning

Frågor och svar (Q&A)
I Q&A-dokumentet (pdf) finns frågor och svar samt huvudbudskap och delbudskap om årets aktuella kampanj, som i år är baserad på en statistisk YouGov-undersökning om snusvanor och beteenden kopplat till snus. I Q&A får du även svar på frågor kopplade till den aktuella filmen med årets influencer gastronomen och historikern Edward Bloom, som hjälper oss att kommunicera varför det är viktigt att sluta fulspola och slänga prillan (och allt annat skräp) i papperskorgen.

Film om snusbeteende med Edward Bloom
Vi är mycket glada och stolta över att kunna meddela att vi i år samarbetar med gastronomen och historikern Edward Bloom. Årets film handlar om snusbeteendet i Sverige, att man ska slänga prillan i papperskorgen och sluta fulspola snus och annat skräp i avloppet. Under en minut hinner Edward, på ett mycket underhållande och proffsigt sätt, varva historiska snusanekdoter tillsammans med lärdomar om hur man bör och inte bör slänga sin prilla.

Pressbilder på Edward Blom.

Spridning av snusfilmen 
Filmen med Edward Blom är 1 min och därmed lämplig att sprida i sociala mediekanaler. Dela filmen från Svenskt Vattens Facebooksida.  Den kommer finnas där från och med kl 08.00 den 18 november. Vid samma tidpunkt går det även bra att länka till filmen (från Youtube) på er webbsida eller annan plats. Youtubelänken kommer ni att kunna hitta här samt på Svenskt Vattens externa webbsida om Världstoalettdagen. Kontakta kristina.melander@svensktvatten.se om ni  vill använda orginalfilmen i en annan kanal. Då krävs eventuellt även ett nytt avtal med Edward Blom. Filmen kommer även spridas i Edward Blooms kanaler, där han har många tusen följare.

Se bilder från filminspelningen.

Lokalt pressmeddelande (skickas tidigast 16 nov kl 09.00)
Inför Världstoalettdagen 19 november skickar Svenskt Vatten ut ett nationellt pressmeddelande (prm) onsdagen den 16 november kl 09.00. Vi uppmanar nu även Svenskt Vattens medlemmar att göra detsamma. Därför har vi tagit fram ett lokalanpassat prm, i vilket medlemmar kan publicera lokala siffror (baserat på invånarantal). Där finns även instruktioner och räkneexempel, på hur de lokala siffrorna tas fram. Med hjälp av underlaget får ni fram hur mycket snus och kadmium som spolas ner i er stad/kommun/län varje dag. Där finns även färska siffror gällande snusbeteenden kopplat till toalettspolning i Sverige.
#slutafulspola

Infografik = pressbild+bilder för sociala medier
Ladda ner vår pressbild här (bilder med talande text och siffror):
Pressbild (högupplöst BIG 300dpi)
Pressbild (högupplöst SMALL 300dpi)

Pressbild (lågupplöst)

Delbilderna ur pressbilden, dvs bilder med mindre text och siffror,lämpar sig bättre för spridning i sociala medier (bilder med siffror och text prioriteras inte av t ex Facebook och Instagram). Ladda ner delbilderna (infografik) här.

Filmen Det är lätt att spola rätt går också bra att sprida inför Världstoalettdagen, eller året runt. Inför Världstoalettdagen 2016 lanserar vi en ny film om snusvanor kopplat till toaletten. Originalfilmen finns nu även i dropboxmappen (rekomenderas för er som vill posta den i sociala medier: FB+Instagram, som inte prioriterar filmer från Youtube)

I dropboxmappen "Världstoalettdagen" finns illustrativt material, med och utan text, som kan användas inför Världstoalettdagen eller året runt. Ladda ner trycksaker som affischer, vykort, banners eller bilder till sociala medier
Se mappen "Världstoalettdagen" i vårt Dropboxkonto
Anv.namn: mittvatten@svensktvatten.se
lösenord: dryckesspridning