Hoppa till huvudinnehåll

Skolmaterial: Kretsloppstävlingen

Arrangera Kretsloppstävlingen lokalt. Ett pedagogiskt och kul sätt att bygga relationer med kommande generationer — era framtida konsumenter, kunder och brukare.

Lärarmaterialet till tävlingen hittar du här.

Exempel på fantastiska tävlingsbidrag 2016.

Se inspiration från den nu avaktiverade webbsidan kretsloppstävlingen.se

Kontakta kommunikation@svensktvatten.se ifall du vill ha mall för diplom till eleverna, och/eller fler illustrativa bilder på "droppen".

 

Bakgrundsinformation till lärare och klasser
Vet du att vi dricker samma vatten som dinosaurierna drack och som vikingarna seglade i? Det kommer inget nytt vatten. Därför är det viktigt att vi tar hand om det vatten som vi har.

Världsvattendagen infaller den 22 mars varje år. Det är en FN-dag som uppmärksammar de vattenutmaningar som världen står inför.

Kretsloppstävlingen - bakgrundsinformation

Inför Världsvattendagen har Svenskt Vatten sedan 2014 arrangerat Kretsloppstävlingen där klasser kunde vinna pengar till klasskassan genom att gestalta sitt lokala kretslopp. Tävlingen vände sig till åk 4-6 och åk 7-9.

Inspirerande utbildningsmaterial

Som hjälp i Kretsloppstävlingen eller stöd i undervisningen kring vatten i framförallt åk 4-6 har Svenskt Vatten tagit fram ett inspirerande utbildningsmaterial där klassen får svar på frågor som:

  • Varifrån kommer ditt kranvatten
  • Vad är en vattentäkt?
  • Hur renas vattnet som vi använt?
  • Vad är det ok att spola ner?

Materialet omfattar lektionsplanering och utbildningsmaterial, vattenexperiment och en frågequiz med facit. Självklart går det lika bra att använda materialet hemma.