Hoppa till huvudinnehåll

Biltvättarhelgkampanjer

#biltvättarhelgen

Tema 2018: I år uppmuntras Svenskt Vattens medlemmar att hämta inspiration från alla kreativa kampanjer som har gjorts sedan biltvättarhelgen etablerades 2014. Låt er inspireras av det stora eller lilla. Det viktigaste är att ni uppmärksammar varför det är viktigt att tvätta bilen rätt och att det är lätt att göra rätt = Ta bilen till en biltvätt! biltvattarhelgen.se

2014
Svenskt Vattens nationella pressmeddelande (prm)
Exempel på årets lokalanpassade prm från Örebro kommun - baserad på en mall anpassad för Svenskt Vattens medlemmar
2015
Årets nationella prm
Årets lokala prm
Karlskoga energi på webben
Exempel pressklipp/webb i lokalmedia 2015
Dalademokraten
Umeå kommun/Vakin Facebook-event
Tävla om biltvätt i Nyköpings kommun
Strängnäs Energi - SEVAB
BLT

2016
Årets nationella prm
Årets lokala prm

Svanens prm

2017
Årets upplägg

Temat 2017: - Vad gör du med din #biltvättartid? 
Syfte: Att uppmärksamma vad man kan göra i en biltvätt under tiden man tvättar rätt.
Gör som bl a De vet du, Bröderna Norberg och Lucas Simonsson - dela en kort film eller bild och hashtagga #biltvättartid

Det finns 4 727 288 personbilar i trafik i Sverige och totalt tvättar vi svenskar bilen över 30 miljoner gånger per år. Hela 20 miljoner av dessa biltvättar sker direkt på gatan. Det innebär att en stor mängd svårnedbrytbara ämnen rinner rakt ut i våra vattendrag, sjöar och hav. Ämnen som olja, giftiga tungmetallar och asfaltsrester. Dessa ämnen är skadliga både för människor och miljön.

Genom att alltid välja biltvätten kan du på ett enkelt sätt göra en stor insats för vår miljö och vårt vatten. 

Vi genomför Stora biltvättarhelgen en gång per år, men självklart är det viktigt att du tvättar rätt alla dagar året runt. Undvik också att avfetta bilen medan du köar till tvätten, all den smutsen rinner till gatubrunnen och ofta orenad ut i naturen.

– Vi vill lära svenska folket att det spelar roll hur vi tvättar våra bilar och att naturen inte kan värja sig för de gifter som vi släpper ut. Det förorenade vattnet är helt enkelt inte bra för djur, växter, dricksvattnet eller för bad i sjöar och hav. Om jag som privatperson tar ansvar för hur jag tvättar min bil och vi är fler som agerar, då gör vi en stor insats för miljön, säger Anders Finnson, Miljöexpert Svenskt Vatten.