Hoppa till huvudinnehåll

Nästa Biltvättarhelg är 27-28 april 2019

Fultvättar påverkar vår vattenmiljö. Genom Stora biltvättarhelgen sprider vi budskapet "det är lätt att tvätta rätt" och lär allmänheten varför de alltid ska välja biltvätten.

Tack till alla som uppmärksammade Biltvättarhelgen 21-22 april 2018! Se några av mediaklippen:
SVT nyheter Jönköping - Den stora biltvättarhelgen ska få oss att tvätta rätt
Skaraborgs Allehanda - Biltvättarhelgen är i full gång
SVT Värmland - Biltvättarhelg ska förbättra miljön
Corren om hur vi ska tvätta rätt och om de fem bilmyterna (som SV tagit fram i filmversioner. Se Youtube)
SVT Uppsala
24Uppsala

...och information från Svenskt Vattens medlemmar:
Kristianstads kommun - Flaggar rabatterbjudanden
Tekniska verken i Linköping - Alltid biltvätt - aldrig hemma
Miljösamverkan Östra Skaraborg
Trelleborgs kommun
Karlstads kommun
Gryaab

Historik om Biltvättarhelgen
Svenskt Vatten startade Biltvättarhelgen 2014 och rullade då igång en årligen återkommande nationell kampanj som även sprids lokalt i samarbete med Svenskt Vattens medlemmar och andra externa organisationer. I samband med kampanjarbetet myntades begreppet "fultvätt", vilket numera används flitigt i biltvättarsammanhang.

Fortsätt att uppmärksamma Biltvättarhelgen!
Tillsvidare anger Svenskt Vatten nya datum för kommande biltvättarhelger på biltvättarhelgen.se. Men efter fyra framgångsrika kampanjår väljer nu Svenskt Vatten att trappa ner och låta medlemmarna och andra externa organisationer fortsätta att sprida våra viktiga budskap om hur vi kan motverka fultvätt och uppmuntra till att bilägare tvättar rätt i en biltvätt.

Låt er inspireras av vad vi har gjort under de senaste kampanjåren. Kopiera idéer och kreera vidare. Samarbeta med varandra och externa organisationer. Återanvänd goda exempel. Allt är tillåtet!

Mallar för lokala pressmeddelanden:
2014: Så minskar vi vår miljöpåverkan i KOMMUN X
2015: Biltvätt på kommunens gator kostar miljön X miljoner årligen, bara i XX
2016: Bilägare i region X fortsätter fultvätta trots större miljömedvetenhet

Biltvättarhelgen har fått ett stort medialt genomslag varje år, både  nationellt och lokalt och flera externa orgaisationer har hakat på. Inte minst Svanen som vill uppmärksamma sina miljöcertifierade biltvättar genom kampanjen Rädda världen när du tvättar bilen som är en del av deras fleråriga kampanjsatsning Rädda världen lite grann varje dag  Ett annat exempel är bensinmackarnas branschorganisation Svensk Bensinhandel, som har startat Hållbar biltvätt och egen certifiering efter att, via sina medlemmar, ha uppmärksammat Biltvättarhelgen under flera års tid.

Syfte
Att fler ska tvätta bilen på en biltvätt och inte hemma på gatan eller garageuppfarten för att värna vår vattenmiljö. 

Metod
En nationell kampanj som marknadsförs av Svenskt Vatten och alla medlemmar. Svenskt Vatten tar fram en kampanjidé och ett grundmaterial som får användas av alla medlemmar. Dessutom har Svenskt Vatten kontakt med ett flertal externa aktörer för att nå ut genom deras kanaler. 

Tidpunkt
Stora biltvättarhelgen startades av Svenskt Vatten 2014 och infaller varje år i slutet av april. 2018 genomförs Stora biltvättarhelgen den 21-22 april.

Resultat
Succé för Stora Biltvättarhelgen 2016.

Nedan hittar du materialet för 2016: