Hoppa till huvudinnehåll

Kranvattentävlingen

Många tar kranvatten för givet, men hur skulle ditt liv se ut utan rent vatten i kranen? Genom Kranvattentävlingen sätter vi fokus på vårt viktigaste livsmedel och utser vilken kommun som har Sveriges godaste kranvatten.

Kranvattentävlingen startade 1997 för att lyfta kranvattnet. I Sverige har vi stor tillgång på rent vatten, vilket gör att vi tar det för givet. Vi reflekterar sällan över hur gott, hälsosamt, närproducerat och väldigt billigt det faktiskt är. 

Alla kommuner är välkomna att anmäla sig till tävlingen. En kunnig jury med sommelierer och vinkännare smakar och bedömer sedan kranvattnet i ett flertal regionfinaler runt om i landet.

Från regionfinalerna kvalificerar sig ungefär 20 kommuner till den stora riksfinalen där Sveriges godaste kranvatten utses. Under tävlingen utses även det godaste kranvattnet i Götaland, Svealand och Norrland.

 – Vårt kranvatten är en riktig förmån, men ofta pratar vi mer om hög teknisk standard och tillgång snarare än smak och upplevelse - det vill vi ändra på med Kranvattentävlingen, säger Anna Linusson, VD på Svenskt Vatten.

#kranvatten
#kranvattentävlingen