Bly

Bly är en tungmetall som kan vara toxisk för människa redan i låga halter. Det är mycket ovanligt att dricksvatten ut från vattenverk innehåller bly. Däremot har det framkommit uppgifter som indikerar att bly kan urlakas från material i kontakt med dricksvatten.

Enligt Livsmedelsverket har kommunalt dricksvatten låg blyhalt analyserades drygt tusen prover med avseende på bly i kommunalt dricksvatten under år 2009. Medianvärdet var 0,1 mikrogram bly per liter vatten. Gränsvärdet för bly i dricksvatten är 10 mikrogram per liter.

De höga halter som uppmätts i hushåll har visat sig ha sitt ursprung i bly i mässingsblandare. Boverket har gjort en icke offentliggjord undersökning som visar att mer än var tredje köksblandare släpper ifrån sig bly.

Det finns idag inga krav på godkännande av blandare och kranar, något som VVS-företagen arbetar på att förändra.

Du kan läsa mer om bly i blandare och kranar och pågående arbete i artikel från VVS-forum.

Svenskt Vatten vill också passa på att förtydliga att det är mycket ovanligt att dricksvattnet innehåller bly, och det bly som förekommer i dricksvattnet hos kunden i allmänhet härstammar från installationer i fastigheten. Ett sätt att minimera mängden bly man får i sig är att se till att inte dricka vatten som stått i hushållets ledningar, utan att se till att spola vatten en stund innan man dricker det.


Stäng

Vad är detta?

Här kan du enkelt tipsa andra om intressanta saker. DIGG är en sajt där du som inloggad användare kan tipsa och rösta på andras tips. Flest röster hamnar högst upp på sajtens förstasida. FACEBOOK är ett community där du kan dela innehållet med dina vänner. DEL.ICIO.US är en bokmärkessajt där du kan spara länkar som du sedan har tillgång till från vilken internetuppkopplad dator som helst.

Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Kontakt